Jan Vilkko U18 ikäryhmän fysiikkavalmentajaksi
Kiekko-Vantaan Juniorit ryJulkaistu: 24.05.2024 14.13

Jan Vilkko U18 ikäryhmän fysiikkavalmentajaksi

Kiekko-Vantaa U18 SM ja Akatemian fysiikkavalmennus 2024-25

Moi! Olen Jan Vilkko 50v ja aloitan teidän fysiikkavalmentajana kesäkuun alusta. Olen valmentanut 20 vuotta, ensin amerikkalaista jalkapalloa lajivalmentajana Butchersissa ja Wolverinesissa neljän Vaahteraliigamestaruuden verran. Pelasin jenkkifutista itse jenkeissä Yliopistossa, Saksassa ja Tanskassa. Suoritin Kisakalliossa VAT-tutkinnon ja päätin siirtyä fysiikkavalmennuksen puolelle, ja sitä olen tehnyt päätoimisesti Jalostamo Training toiminimellä kuutisen vuotta. Oma jääkiekkotaustaa minulla ei ole, jonka voi nähdä hyvänä tai huonona asiana. Olen ollut fysiikkavalmentajana useampana kesänä Lari Joutsenlahden kärkipään pelaajien kesäjäillä ja valmentanut HIFKn junioreita eri pituisissa projekteissa.

Viimeiset kolme vuotta olen ollut koripallon puolella Tapiolan Hongassa, jossa isompien poikien kanssa voitimme 2007 suomen mestaruuden viime kaudella ja tällä kaudella olin miesten joukkueen mukana, joka nousi ensi kaudeksi Korisliigaan. Pelasin korista itsekin lukion ajan miesten 1-divisioonassa. Salibandyn puolella olen ollut aikaisemmin EräViikinkien isompien junioreiden kanssa ja nyt otin vetovastuun F-liiga-sekä U22-joukkueista. Jalkapallossa olen ollut useamman kovemman tason juniorijoukkueen mukana ja useissa eri pituisissa projekteissa. Teen myös paljon yksilövalmennusta ja mukana on ammattipelaajia niin kori- kuin jalkapallosta. Esimerkiksi Chelsean Jimi Tauriainen sai joukkueeltaan kehotuksen treenata tänäkin kesänä mahdollisimman paljon kanssani.

Opetan palloilijoille ensisijaisesti tehokasta liikettä, joka näkyy jäällä pelinopeutena, liikkeen energiatehokkuutena ja pienempänä loukkaantumisriskinä. Pohjalla on tietenkin riittävät nopeus-, voima- ja kestävyysominaisuudet. Näiden tasonnostoon keskitymme harjoittelussa kesäkuun sekä omatoimijakson ajan. Sen jälkeen siirrymme ulosmittaamaan suorituskykyä voimantuoton ja pelinopeuden kautta. Vaikka teemme erilaisia testejä, on päätavoite tuottaa jäällä näkyvää kehitystä liikkeessä ja lisätä yleistä ymmärrystä siitä miten toimitaan urheilijana.

Harjoitusmetodini ovat varmasti erilaisia kuin mihin pelaajat ja vanhemmat ovat tottuneet ja oma rajoitteensa on myös käytössä oleva välineistö. Taustalla on kuitenkin selkeä visio ja hyvä käsitys siitä mitä ja miten mielestäni maailman parhaat fysiikkavalmentajat nykyään toimivat, osa myös NHL-joukkueiden ja pelaajien kanssa. Tästä saa paremmin käsitystä IG-tilini kautta #Jalostamo_training. Uskon laadukkaiden suoritusten ja hyvän asenteen tuovan tuloksia nykytasosta riippumatta. Eli ei muuta kuin aletaan avoimin mielin hommiin ja oppimaan uutta!

Jos fysiikkavalmennuksesta on kysyttävää, voi yhteyttä ottaa vapaasti 0400 44 1115 tai coach@jalostamo.training

Kiitos!

Janne